Buvau jau beveik parašęs pirmą įrašą apie savo namo įtaisų valdymo beta versiją, bet įrašas gavosi labai griozdiškas. Labai daug visko aprėpti bandžiau, tai išskaidžiau į bent du ar tris įrašus. Tai šiandien trumpai parašysiu apie tai, kokias rėles ketinu naudoti sau. Kas yra rėlė, turbūt nėra prasmės daug aiškinti, bet grubiai – leidžia su žemom įtampom ir srovėm (pvz mikrovaldikliais) valdyti aukštas įtampas ir sroves.

Kažkaip dar net iki įsikeliant, kaip ir viskam, daug dėmesio skyriau tam tikrų man rūpimų komponentų paieškai. Tai kažkaip bent savaitei buvau užsikabliavęs domėtis apie rėles.

Pagrindinė idėja, kad būtų galima viską montuoti ant DIN bėgelio, ir atrodytų tvarkingai, o ne koks bardakas. Kad jau naudosiu industrinį PLC, tai ir su rėlėm ant DIN bėgelio neturėtų būti problemų.

Rėlių blokai

Kiniečiai ir gal dar kas nors yra primastę visokio gėrio. Vienas iš jų rėlių blokai. Labai geri dalykai, nes neretu atveju valdomi kokiu tais protokolu (kartais net prie LAN pasijungia) tai nereikia nieko galvot ar užteks tų 5V, dažniausiai užsimaitina atskirai. Dar labai gerai kai nėra daug laisvų kojelių ant valdiklio ir visas kitas iš to kylantis gėris. Aš asmeniškai rėlių bloko nenorėjau, nes negražiai atrodo ant DIN bėgelio. Gal man jo nelabai ir reikia to bloko išvis, nes gal 10 rėlių tik reikės. O ir iki to reikėjimo dar daug ką nuveikti reikia.

WiFi Ethernet 16 CH Relay Module Switch Board Home Automation SNMP, Web,  IP, LAN 376014918786 on eBid United Kingdom | 164549422
Tokio ar kažko panašaus nenorėjau, nes orientuojuosi į tvarkingą instaliaciją ant DIN bėgelio

SSR

Tradicinių rėlių ant bėgelio ieškoti, kažkodėl nesusišvietė, net nežinau kodėl. Kaip vieną iš sprendimų žinojau SSR rėles, nes kolega tokių buvo krūvą parsisiuntęs. Siauros ir daug galima sutalpint ant DIN bėgelio. SSR būtų beveik sprendimas, nes taupios, bet kažkaip ne kinų sprendimai visai brangūs, o su kinais ir 220V prasidėti nelabai norėjau. Gal ten ir viskas gerai, bet kvaili įsitikinimai kiša koją. Dar viena problema, kad net ir kinų pigesni SSR sprendimai gali turėti problemą, kad „leakina”. Todėl kartais valdant mažoms srovėms jautrius įrenginius, pvz. LED apšvietimą, gali blankiai žybsėti ar šviesti diodai, kai iš tikro turėtų būti išjungta.

Dizainas man jų labai patiko. Kompaktiškas ir viską ten

Latching relay

Tada užsikabinau ant latching relay/memory relay/bipolinės ir dar ten visaip mandrai užvadintų. Tai tokios rėlės kurios prisimena savo padėtį ir užtenka tik impulsą paduoti, kad įsijungtų arba išsijungtų. Pagal idėją neturėtų naudoti elektros, kol nereikia keisti kontakto padėties. „Selling point” blyn kuris ir užkabino. Tik va atėjo stotelė realybė: dauguma gamintojų kažkaip žaidžia pavadinimais ir tiesiog turi vidinę grandinę kuri palaiko kontaktą, kas reiškia, kad naudojama elektra kontaktui palaikyti. Daug laiko praleidau ieškodamas tokių rėlių laisvu laiku, daug „datašytų” teko perskaityti. Neaiškius kur nepateikdavo info – praleisdavau. Ir galų gale radau! Lenką! Zamel PBM-05/12-24V. Šios rėlės naudoja elektrą tik perjungimui, ir nieko nenaudoja, kad palaikyti kontaktą. Būtent tai ko man reikėjo. Turi 3 kontaktus valdymui. S (Set – įjungia rėlę), R (Reset – išjungia rėlę), arba IN kontaktas veikia kaip perjungėjas. Vieną atsisiunčiau pabandymui. Tai tą rėlę galima įjungt, atjungus pervežti kur nors, ir vistiek lieka įjungtoje padėtyje! Per IN kontaktą pajungiau ir į PLC dabar. Blogiausiu atveju, jei būtų nepavykę pajungti PLC laikinam švieso valdymui, planavau iš skambučio tipo jungiklių paduoti į IN kontaktą.

Ilgai ieškotos Zamel rėlės
Ištrauka iš „datašyto”. Su lenkų man ne kažką, bet kai nori tai ir su google translate randi. Ir specifikacijoje ir aprašyme (kur paryškinta) rašo, kad elektrą naudoja tik perjungimui.

Minusas – kad nepigios blyn, apie 20EUR, tai žinau – atsipirks niekad. Bet tokių rėlių tik 4 reikės (3 jau turiu) tai ne tragedija išdalinus per skirtingus mėnesius. Kitas minusas bent šitas modelis nelabai ir dideles sroves gali valdyti. Kaitrines lempas iki 1.2kW, bet LED transformatorius tik iki 600W, bet užtenka man ir to. Alternatyvūs gamintojai kuriuos dar pavyko rasti: OMRON, Iskra, Finder kainuoja truputį brangiau.

Tradicinės modulinės rėlės ant DIN

Kaip ir minėjau, nežinau kodėl, bet apie tradicines rėles ant DIN bėgio net nepasidomėjau. Tai jas atradau tik kai susirūpinau, kad name neužteks rėlių laikinai valdyti apšvietimą. Nukeliavau fiziškai į vieną iš lietuvišų parduotuvių ir sakiau duokit man rėlę ant DIN bėgio. Davė. Tai pasirodo jos modulinės ir gal net tą pačią latching rėlę galima būtų taip susirinkti, nes mačiau, kad yra tokių modulių ir gal net pigiau kažkiek būtų. Aišku dar galėjau imti PLC praplėtimo modulius su rėlėm, bet ai…

Išsiardo gražiai į laikiklį ir pačią rėlę
Viskas sukonstruota

Apibendrinant

Rėlių blokai – neblogas sprendimas, bet netiko dėl norimos tvarkos elektros skyde. SSR pabijojau dėl to, kad kinas, nes jei ne kinas tai ir kainuoja. Tai liko Latching rėlės ir tradicinės. Latching ketinu naudoti apšvietimui, tradicines – prietaisų, kuriuos reikia neilgam įjungti valdymui.

Dabartinis statusas

Gyvenam jau savaitė! Atkeliaus laiptų sija. Tvarkau visokias smulkmenas kaip apšvietimas, difuzoriai ir t.t.